Off page SEO för nybörjare

5 min läsning

En bra strategi för off page SEO handlar om mer än att bara sätta samman en länkstrategi. Det handlar om att skapa en balans mellan interna och externa länkar för att höja värdet av din webbplats. I den här artikeln går vi igenom grunderna inom off page SEO samt vilken påverkan länkar har på din hemsidas synlighet i sökmotorerna. Hur gör man egentligen för att skapa bra backlinks?

Vad är off page SEO?

Off page SEO är alla de strategier som används utanför din egen hemsida med syfte att öka dess synlighet och ranking i sökmotorer. Dessa strategier innefattar bland annat byggandet av ett länknätverk, så kallade SEO backlinks – detta är en av de viktigaste strategierna inom off page SEO. För att maximera effekten av SEO backlinks är det viktigt att skapa en bra och välplanerad länkstrategi.

Skapa en bra länkstrategi

Din länkstrategi består framför allt av två delar: interna och externa länkar.

 • Interna länkar
  Interna länkar pekar från en sida på din hemsida till en annan och hjälper Google att förstå vad som finns på respektive sida.
 • Externa länkar
  Externa länkar pekar till din hemsida, men från externa webbplatser. Det är detta man brukar referera till som ”backlinks”.

Tillsammans utgör interna och externa länkar din länkstrategi. Vi ska ta en närmare titt på hur du går tillväga för att skapa kvalitativa backlinks.

Så skapar du kvalitativa backlinks för off page SEO

För att skapa kvalitativa backlinks för off page SEO behövs en tydlig länkstrategi. Strategin bör vara väl genomtänkt och anpassad efter innehållet på den egna hemsidan. Det finns flera olika sätt att ta sig an detta. Här är några tips och metoder för hur du kan bygga en effektiv länkstrategi:

 1. Identifiera målgruppen
  Börja med att identifiera vem du vill nå. Vilka ingår i målgruppen? Vad är deras intressen och behov? Var finns dem? Se till att placera ut dina länkar där. Det tillför relevans till länken, vilket ger din målsida en ordentlig skjuts.
 2. Undersök konkurrenterna
  Ta reda på hur andra webbplatser i samma bransch eller med samma målgrupper arbetar med off page SEO. Vilka webbplatser länkar till dem och varför? Se bara till att inte svälja konkurrenternas strategi med hull och hår. Du måste försäkra dig om att den fungerar. Titta därför på de av dina konkurrenter som presterar allra bäst i sökresultaten.
 3. Skapa unikt innehåll
  Genom att fylla din hemsida med ett unikt och trovärdigt innehåll är grunden till att få externa sajter att länka till den. Din hemsida bör erbjuda något som ingen annan gör. Lyckas du med det kan ditt off page-arbete bli något av ett självspelande piano då din sajt är den enda (eller ursprungliga) källan.
 4. Bygg relationer och nätverka
  Det kan vara möjligt att förbättra din närvaro online genom att nätverka och bygga relationer med andra i samma bransch. Resultatet kan bli samarbeten med andra hemsidor där ni delar innehåll skapade av varandra. För att den här strategin ska fungera krävs en stark korrelation er emellan. Om du har ett företag där det är naturligt att du och dina leverantörer eller kunder (om du bedriver B2B-verksamhet) länkar till varandra, är detta en bra länkstrategi som kan gynna er båda.
 5. Erbjud gästbloggande
  Gästbloggande är en beprövad metod för att få länkar till sin egen hemsida. Genom att erbjuda dig själv att gästblogga på andras sajter går det att skapa länkar till din egen hemsida samtidigt som du visar upp din expertis.
 6. Använd länkbyggande tjänster
  Det finns flera olika tjänster som specialiserar sig på att hjälpa webbplatser att bygga upp sin länkprofil. Dessa rekommenderar vi däremot att du använder med viss försiktighet då de snarare kan innebära en risk (detta kan du läsa mer om längre ned i artikeln). Kvalitet trumfar kvantitet – fokusera därför på högkvalitativa länkar från relevanta och pålitliga källor hellre än en stor mängd länkar.

Att bygga en effektiv länkstrategi tar tid och kräver mycket ansträngning, men är en viktig beståndsdel för att skapa en långsiktig strategi för SEO. Vi vet av erfarenhet att det lönar sig att lägga mycket tid och tanke bakom detta. Bygg upp ett bra nätverk av sajter att länka från så kommer off-page-arbetet bara att bli lättare och lättare med tiden.

Användbara verktyg för bättre off page SEO

Det finns flera användbara verktyg som hjälper dig att skapa strategier för lyckad off page SEO. Dessa verktyg kan både hjälpa dig i arbetet med att skapa ett nätverk av backlinks, men också med att göra sökordsanalys för on-page samt ge insikter om hur konkurrenterna arbetar. Här är tre användbara verktyg som vi kan rekommendera – vilken du väljer är helt och hållet en smaksak.

Ahrefs

Ahrefs.com är ett mångsidigt verktyg som används för att förbättra din SEO. Med Ahrefs går det bland annat att göra sökordsanalyser, grotta ner sig i länkprofiler och se hur en hemsida presterar – både enskilt och i jämförelse med andra. För off page SEO är Ahrefs ett väldigt användbart verktyg; du kan spåra och analysera dina interna och externa länkar samt analysera konkurrenternas länkstrategi.

SEMRush

SEMRush.com är ett digitalt marknadsföringsverktyg som hjälper dig att förbättra din hemsidas synlighet online. Det går att få insikter om sin länkprofil, dina konkurrenter och deras strategier samt flera andra aspekter som kan vara värdefulla när det kommer till att förbättra din off page SEO. Med SEMRush går det också att hitta relevanta webbplatser som du kan vända dig till för att få SEO backlinks.

Majestic.com

Majestic.com är ett kraftfullt verktyg som ger dig tillgång till ett brett utbud av funktioner som kan hjälpa dig att förbättra din länkprofil. Dessa inkluderar bland annat länkbyggande, sökmotorspårning, sökordsanalys och konkurrentanalys som kan ge dig nya infallsvinklar på hur du kan angripa din off page-strategi.

Optimera hemsidan för länkbyggande

Du vet säkert själv hur du drar dig för att länka till andra sajter än till sådana som du känner stor tilltro för. Du vill inte länka till vad som helst. Andra resonerar likadant, så för att du ska optimera din egen hemsida för länkbyggande krävs det att du skapar ett innehåll som skapar samma tilltro hos andra. För att upprätthålla detta krävs en kontinuerlig underhållsinsats.

Det vi kan se är att kvaliteten på dina externa backlinks också är starkt beroende av kvaliteten på ditt eget innehåll. Ju bättre ditt innehåll är, desto rimligare kommer sökmotorerna tycka att det är för andra sajter att länka till din sida.

För ett effektivt länkbyggande krävs också en genomtänkt metod för att skapa interna SEO backlinks. På samma sätt som kvalitet väger tyngre än kvantitet för externa länkar, gäller detsamma för de interna länkarna. Finns det en relevans i att länka från en sida till en annan? Då finns det all anledning att skapa den länken.

Interna länkar spelar också en viktig roll för en hemsidas on page SEO då de hjälper sökmotorerna att avgöra vilka sidor som handlar om vad, och om hur innehållet i dem hänger ihop med varandra. De kan också spela en stor roll när det kommer till att hjälpa Googlebot med indexering av sidan.

Undvik dessa risker

När du jobbar med off page SEO finns det vissa risker som du behöver ta hänsyn till. Här tar vi en titt på några risker som du alltid bör undvika.

 • Irrelevanta länkar
  Länkar från webbplatser vars innehåll saknar relevans för den egna hemsidan sänder fel signaler till sökmotorerna. Det bör alltid finnas en relevans mellan de sidor som du länkar emellan.
 • Spam
  Det finns tillfällen då sökmotorerna uppfattar länkar som spam. Det kan exempelvis handla om att länkarna produceras i stor skala under kort tid, att de ligger dolda för besökaren eller att de är köpta.
 • Ingen diversifiering
  För att skapa en naturlig och trovärdig länkprofil vill du diversifiera dina länkar. Alla länkar bör inte komma från en och samma källa eller från en och samma typ av källa. Det är bättre att sprida dem.
 • Dålig kvalitet
  Länkar som kommer från lågkvalitativa hemsidor får ingen trovärdighet och kan istället ge oönskad effekt. Ryktet försämras och resultatet blir att hemsidan bestraffas av sökmotorerna genom sämre ranking.

Skynda långsamt

Det sammanfattande rådet vi kan ge dig är att skynda långsamt. Investera tid i att skapa ett SEO content på din sida samt i att hitta bra sajter att länka ifrån. Oavsett om det är från en egen domän, eller från någon annans, bör du se till att innehållet håller en tillräckligt god kvalitet. Ju bättre signaler den sidan har, desto bättre effekt kommer du få av din utplacerade länk.

Ta hjälp för att skapa externa backlinks

Är du redo att ta din länkstrategi till nästa nivå? Bakom SEO.se står Noor Digital – en erfaren SEO-byrå med en unik strategi för att bygga starka länkprofiler som driver trafik och förbättrar din ranking. Kontakta oss idag för att förstärka din webbplats synlighet och framgång genom effektiv länkbyggnad av externa backlinks!

• • • • • •
Följ oss på våra sociala medier!
Följ oss på våra sociala medier!