Sitemap / Webbplatskarta

En sitemap, eller webbplatskarta, är en fil som innehåller en lista över alla sidor på din webbplats som du vill att sökmotorerna ska indexera. Här får du lära dig mer om vad en sitemap är och om hur du bäst använder den.

Erla Andersson

Sr. SEO Copywriter på Noor

Erla Andersson


Halloj! Jag heter Erla och jobbar som Senior SEO Copywriter och Content Team Coach på Noor Digital. Det bästa med SEO är att jag får jobba med kreativ problemlösning; jag får använda mig av det skrivna ordet för att hjälpa våra kunder (och deras kunder!).

Publicerad 11 apr, 2023 . 3 min läsning

För att din hemsida över huvud taget ska kunna synas i sökresultaten behöver den vara indexerbar. En sitemap, eller webbplatskarta, är en fil som innehåller en lista över alla sidor på din webbplats som du vill att sökmotorerna ska indexera. Här får du lära dig mer om vad en sitemap är, hur du gör för att skapa en och vilka verktyg som du kan använda dig av.

Vad är en sitemap (webbplatskarta)?

En sitemap är en fil som innehåller en lista över alla sidor som finns på en webbplats och som du vill ska snappas upp vid indexering av Google eller andra sökmotorer. Genom att inkludera dina sidor i en sitemap blir det enklare för sökmotorerna att hitta och indexera dem. I arbetet med SEO spelar den en viktig roll, inte minst inom teknisk SEO.

En webbplatskarta kan också innehålla information om hur ofta sidorna uppdateras och om vilka som är de viktigaste sidorna på din hemsida. Den här informationen talar om för sökmotorerna vilka sidor som är mest relevanta för sökfrågor och kan därmed förbättra din sökposition.

Hur ser en sitemap ut?

En sitemap är vanligtvis en XML-fil som innehåller information om alla sidor på din webbplats som du vill att sökmotorerna ska indexera. Informationen om respektive sida inkluderar oftast data såsom när sidan senaste uppdaterades, hur ofta den uppdateras och hur hög prioritering den har.
 
En enkel sitemap kan se ut så här:

Så skapar du en sitemap

Att skapa en sitemap är relativt enkelt och det finns flera verktyg som kan hjälpa dig med detta. Ett alternativ är att använda en sitemap generator som automatiskt skapar en sitemap baserat på din webbplatsstruktur och innehåll.

När du har skapat en sitemap behöver du ladda upp den till din webbplats och lägga till den i ditt robots.txt-fil. Detta gör det möjligt för sökmotorerna att hitta och indexera din sitemap.

Använd en sitemap generator

Med hjälp av en sitemap generator kan du skapa och hantera din sitemap. Här är några populära verktyg som du kan använda dig av för att skapa upp din webbplatskarta:

  • XML Sitemap Generator
    En gratis sitemap generator som kan användas för att skapa sitemaps för webbplatser med upp till 5 000 sidor. Genom XML Sitemap Generator är det också möjligt att skapa en HTML-sitemap som kan användas av hemsidans besökare för att navigera på sajten.

  • Dyno Mapper
    Ett webbaserat verktyg som kan användas för att skapa en visuell sitemap och identifiera och analysera eventuella problem på din hemsida. När du har skapat din sidkarta kan du enkelt exportera den till bland annat XML, HTML och CSV.

  • MindNode
    Med MindNode kan du skapa en visuell representation av din hemsida och dess struktur. MindNode kan vara särskilt användbart när du vill skapa en sitemap för mindre hemsidor och bloggar.

  • Inspyder Sitemap Creator
    Tillåter dig att skapa sitemaps för hemsidor med upp till 10 000 sidor samt ger dig möjligheten att automatiskt uppdatera sitemapen när nya sidor läggs till på hemsidan. Genom Inspyder Sitemap Creator can du ladda upp din sitemap direkt till hemsidans rotkatalog samt till Google Search Console.

WordPress sitemap generator

Att skapa en sitemap i WordPress är enkelt, och det finns flera olika plugin eller tillägg som kan hjälpa dig att båda skapa och hantera din webbplatskarta. Här är några av de mest populära:

  • Yoast SEODet kanske mest populära SEO-pluginet för WordPress med flera funktioner, inklusive en sitemap generator. När du har installerat pluginet i WordPress skapar den automatiskt en dynamisk XML sitemap och lägga till den i din robots.txt-fil. Du kan sedan hitta din sitemap genom att lägga till ”/sitemap.xml” i slutet av din webbadress.

  • All in One SEOEtt populärt plugin som tillåter dig att automatiskt generera en anpassad sitemap och skicka in den till populära sökmotorer såsom Google, Bing och Yahoo. Sökmotorerna meddelas automatiskt när du publicerar, uppdaterar eller tar bort innehåll.

  • Google XML SitemapsEtt av de mest nedladdade tilläggen för att generera sitemaps i XML och HTML. Du kan också ställa in så att det automatiskt meddelar Google och Bing när innehållet på din hemsida uppdateras.

  • JetpackMed Jetpack kan du skapa fyra olika sitemaps; en allmän sitemap för sajtens sidor samt för bilder, videor och nyheter (för Google News). Pluginet är enkelt att använda, men observera att du med Jetpack själv behöver skicka in dina webbplatskartor till sökmotorerna.

Testa din webbplatskarta med en sitemap checker

När du har skapat din sidkarta är det viktigt att testa den för att se till att den fungerar korrekt. Med en sitemap checker kan du säkerställa att sitemapen är strukturerad på ett sätt som gör det enkelt för sökmotorerna att indexera din hemsida. För att testa din webbplatskarta kan du använda dig av något av sitemap checkers:

  • Screaming Frog SEO Spider
    För att testa din webbplatskarta i Screaming Frog behöver du aktivera funktionen att crawla XML sitemaps. Du hittar inställningen under Configuration > Spider > Crawl > XML Sitemaps. Screaming Frog är ett av de mest populära verktygen för att crawla en hemsida och hjälper dig att analysera sidans innehåll. I verktyget finns det även en inbyggd XML sitemap generator. Screaming Frog är särskilt lämplig för större sajter.

  • Google Search Console
    För att testa din sitemap i Google Search Console behöver du logga in på ditt konto och navigera till ”Sitemap” under ”Indexering” i menyn till vänster. Klicka sedan på knappen ”Lägg till/en sitemap” och ange webbadressen till din sitemap. Google kommer då att bekräfta din sitemap och visa eventuella fel eller varningar som behöver åtgärdas.

  • Bing Webmaster Tools
    Med Bing Webmaster Tools kan du testa din webbplatskarta och upptäcka eventuella fel eller problem. Logga in på kontot och klicka in på din verifierade domän. Navigera till ”Lägg till sitemap” och skriv in URL:en för din sidkarta. Klicka på ”Skicka” för att verifiera den. Om den hittar fel visar den vilka sidor som har problem samt vilken typ av fel som uppstår.

Hur bra koll har du?

Känns det svårt att greppa hur din sidkarta bör se ut och hanteras? Genom att ta hjälp av en byrå som tar sig an sidkartan som en naturlig del i arbetet med SEO kan du lägga ansvaret i händerna på en specialist. På Noor är vi experter på sökmotoroptimering i Stockholm och jobbar med kunder över hela landet. Tveka inte att kontakta oss när den digitala djungeln känns för snårig!

Gillar du artikeln? Låt konfettin flyga!

Erla Andersson

Sr. SEO Copywriter på Noor

Liknande artiklar

Mer artiklar av Erla Andersson