
Lista: 16 alternativ till Google
Google står för omkring 90% av alla sökningar som görs på internet i Sverige, men trots det finns det mängder av aktörer som konkurrerar om resterande marknadsandelar. Här är 16 alternativ till Googles sökmotor.
-
Bing
-
Yahoo
-
DuckDuckGo
-
Brave Search
-
Qwant
-
Ecosia
-
Startpage
-
Swisscows
-
SearXNG
-
Wolfram Alpha
-
CC Search
-
Mojeek
-
MetaGer
-
Gigablast
-
Yandex
-
Baidu
1. Bing
Bing är Microsofts största satsning på sökmotorer och den främsta konkurrenten till Google när det gäller marknadsandelar. Den har ett brett sökindex, kraftfull AI-integration och en design som påminner om Google men med några unika funktioner. Många som använder Bing gör det eftersom sökmotorn är inställd som standardsökmotor i webbläsaren eller för att de inte vill stötta Google.
-
Integreras väl med Windows, Edge och andra produkter från Microsoft.
-
Du samlar poäng i Microsoft Rewards genom att använda sökmotorn.
-
Ett sämre sökresultat än vad Google presenterar, enligt många.
2. Yahoo
Yahoo är en amerikansk sökmotor som har funnits väldigt länge. Sökmotorn genererar sitt index med hjälp av Yahoo Slurp (Yahoos motsvarighet till Googlebot). Nu för tiden är inte Yahoo särskilt bra som sökmotor, men många har sin mejl via företaget och i USA är Yahoo en stor nyhetskälla.
-
En av de äldre sökmotorerna.
-
Fristående sökmotor.
-
Inte det bästa resultatet.
3. DuckDuckGo
DuckDuckGo funkar bra om integritet och begränsad spårning är viktigt för dig. Sökmotorn samlar inte in någon personlig data men kan därför inte visa personligt anpassade sökresultat. DuckDuckGo presenterar ett resultat som en sammaställning av olika källor, bland annat Bing.
-
Ingen spårning eller lagring av sökhistorik.
-
Funktionen ”Bangs” gör att man snabbt kan justera sitt resultat till olika kända sidor om man inte är nöjd med den SERP som presenteras.
-
Mindre träffsäkra sökresultat jämfört med Google, särskilt inom specialiserade ämnen.
4. Brave Search
Brave Search är en relativt ny sökmotor som bygger sitt eget index istället för att förlita sig på Google eller Bing (som de flesta alternativa sökmotorerna gör). Brave fokuserar på att ge användare en bra upplevelse genom att blockera annonser (mot en kostnad), skydda känslig data och vara effektiv med resurserna.
-
Oberoende sökmotor med eget index.
-
Helt anonym sökning utan spårning eller datainsamling.
-
Mindre sökindex innebär färre resultat inom vissa områden.
5. Qwant
Qwant är en fransk sökmotor som är byggd med integritet i åtanke. Den lagrar inte användardata och skapar inga profiler baserade på sökhistorik. Designen är modern och anpassad för att presentera resultat på ett tydligt och strukturerat sätt. Resultatet som presenteras är ofta fokuserat på europeiska källor.
-
Inte tillgängligt i Sverige ännu.
-
Starkt fokus på europeiska källor och innehåll.
-
Ingen spårning eller personlig anpassning av resultat.
6. Ecosia
Ecosia är en sökmotor som använder sina annonsintäkter för att finansiera trädplantering. Den bygger på Bings sökindex men har modifierat algoritmerna för att filtrera bort spårning och förbättra integriteten. Sökresultaten från Ecosia baseras på Bing.
-
Genom att använda sökmotorn bidrar du till att träd planteras.
-
Lättanvänd och lik Google i sin design.
-
Extremt många sökningar måste genomföras för att göra någon faktiskt skillnad.
7. Startpage
Startpage är en sökmotor som använder Googles index men anonymiserar alla sökningar – Börjar du se ett mönster? De flesta sökmotorerna försöker sticka ut genom att vara ett alternativ till Google som inte spårar sina användare. Eftersom Startpage använder sig av Googles index får man ett rätt bra resultat utan att man spåras.
-
Snarlikt resultat som presenteras av Google.
-
Ingen datainsamling eller anpassad annonsering.
-
Vissa av de funktioner som finns i Google saknas.
8. Swisscows
Swisscows är en schweizisk sökmotor med starkt fokus på att skydda användare och marknadsför sig som en sökmotor som presenterar ett familjevänligt sökresultat. Bland annat filtrerar Swisscows automatiskt bort innehåll som anses olämpligt, såsom våld och pornografi.
-
Automatiskt filtrerade sökresultat för tryggare användning.
-
Mindre index än Google och Bing.
-
Servrar i Schweiz, vilket innebär starka dataskyddslagar.
9. SearXNG
SearXNG är en metasearch-motor med öppen källkod som hämtar resultat från flera andra sökmotorer samtidigt. Den är helt anpassningsbar och kan installeras på en egen server för maximal kontroll.
-
Kräver mer teknisk förståelse för att använda fullt ut.
-
Open-source och kan kombinera resultat från flera sökmotorer.
-
SeraXNG kan upplevas långsamt eftersom data hämtas från flera källor
10. Wolfram Alpha
Wolfram Alpha är mer av en kunskapsmotor än en traditionell sökmotor. Den används för att svara på matematiska, vetenskapliga och statistiska frågor med exakta beräkningar och analyser. Jag rekommenderar bara Wolfram för väldigt specifika sökningar.
-
Ger direkta svar istället för länkar.
-
Begränsad till faktabaserade frågor.
-
Vissa avancerade funktioner kräver betalning.
11. CC Search
CC Search (eller Creative Commons Search) är en specialiserad sökmotor för att hitta upphovsrättsfria bilder, ljudklipp och annat digitalt material som får användas fritt. Resultatet som presenteras är alltså licensfritt innehåll som företag och privatpersoner kan använda utan att riskera upphovsrättsproblem. Sökmotorn hämtar sitt material från källor som Flickr, Wikimedia Commons och andra bildbanker med Creative Commons-licens.
-
Hitta licensfritt material.
-
Begränsad till Creative Commons-licensierade resurser – fungerar inte som en vanlig sökmotor.
-
Inga vanliga webbsökningar eller nyhetsresultat.
12. Mojeek
Mojeek är en av få helt oberoende sökmotorer som har byggt sitt eget index från grunden, utan att använda Google eller Bing som källa. Den har ett starkt fokus på integritet och lagrar ingen information om användarna. Mojeek har vuxit långsamt men säkert men fungerar helt ärligt inte särskilt bra jämfört med de större aktörerna.
-
Oberoende sökmotor med eget index
-
Smalare resultat än Google och Bing.
-
Inga vanliga webbsökningar eller nyhetsresultat.
13. MetaGer
MetaGer är en tysk metasearch-motor som prioriterar integritet och anonymitet. Den fungerar genom att samla resultat från flera andra sökmotorer, men utan att spåra användaren eller skapa personliga sökprofiler. MetaGer drivs av en ideell organisation, vilket gör att den inte är beroende av annonsintäkter på samma sätt som kommersiella aktörer.
-
Hämtar resultatet från flera källor vilket ger ett bredare resultat men det tar också längre tid.
-
Open-source och icke-vinstdrivande.
-
Skyddar personuppgifter noga.
14. Gigablast
Gigablast är en av få sökmotorer som har byggt sitt eget index utan att vara beroende av Google eller Bing. Den grundades redan på 2000-talet och var en gång en större spelare inom sök, men har med tiden hamnat i skymundan. Trots det är resultatet som presenteras rätt bra och det är definitivt intressant med öppen källkod.
-
Föråldrat utseende men sökmotors fungerar ganska bra.
-
Open-source sökmotor
-
Fristående från Google och Bing.
15. Yandex
Yandex är den dominerande sökmotorn i Ryssland och används även i flera andra länder i östra Europa och Centralasien. Den fungerar på många sätt som Google och erbjuder ett helt ekosystem av tjänster. Bland annat kartor, e-post och molnlagring. Kortfattat fungerar sökmotorn bättre än Google för sökningar på ryska, men inte mycket annat.
-
Inte så användbart i Sverige
-
Har kritiserats för censur och samarbete med ryska myndigheter.
-
Starkt index för ryskspråkiga sökningar och ryska webbplatser.
16. Baidu
Baidu är Kinas största och mest använda sökmotor, med en marknadsandel som motsvarar Googles dominans i väst. Den är optimerad för kinesiskt innehåll och har många funktioner som liknar Googles, inklusive kartor, AI-tjänster och bildsökning. För oss i Sverige har Baidu inte mycket, såvida du inte är bekant med språket.
-
En väldigt välarbetad sökmotor i nivå med Google.
-
Nästan helt irrelevant för användare utanför Kina.
-
Kraftigt censurerad och reglerad av kinesiska myndigheter.