Wikisari

Jimmy Wales, grundare av Wikipedia, planerar att lansera en ny sökmotor som är benämnd Wikiasari under det första kvartalet 2007. Den kommer att följa modellen för Wikipedia, den nya sökmotorn kommer att ha en editering av användarna för sökresultaten.”Google är är mycket bra för vissa typer av sökningar men för många sökningar visas inte mycket annat än spam och annan skräp. Sök t ex efter sökmotoroptimeringstävling, där det mesta är skräp. Eller som Jimmy Wales skriver, sök efter “Tampa hotels” och inte heller där hittar du något användbart resultat. Ok, exemplet kanske inte är det bästa eftersom jag hittar en del vettiga sajter.

Herr Wales gjorde det omöjliga genom att skapa en utmärkt resurs över information med support av användare. Nu vill han repetera succén men denna gång kommer projektet att understödjas av reklam.

Om man tittar på de grundläggande funktionerna för en sökmotor, att ta ett beslut: “är dettat en bra sida eller är den värdelös”. Datorer är normalt inkompetenta till att göra en sådan bedömning så en algoritmstyrd sökning är tvingad att göra det via en rundgång. Men vi har naturligtvis själva valet att göra detta själva, och vi gör det också. Man tittar på sidan och på någon sekund är valet klart, bra eller dåligt. Nyckeln är ju att bygga ett “community” med förtroende.

Det huvudskliga arbetet för en sökmotor är att förstå hur relevant en sida är för en speciell fråga En algoritmbaserad sökmotor måste göra det via systemet men människor har ju en bättre visuell möjlighet att bättre avgöra om det är en relevant sida. Det innebär ju inte att spammare inte kommer att försöka få upp sina egna siter.

Anledningen att skapa denna sökmotor är att han tror att sökningarna är irrelevanta av samma hypotes som att “mjukvaror innehåller alltid felaktigheter”, frihetsinskränkande mm. Google t ex kommer aldrig att bli öppen eftersom dom styrs av algoritmer. Andra sökmotorer skulle då kopiera koden samt att siteägare skulle kunna utnyttja det för sitt egna välbefinnande.

Det kommer att bli intressant att följa och se om en sökmotor, baserat på människor verkligen skulle kunna fungera. Oavsett om det gör det eller inte kommer vi som arbetar med sökmotoroptimering att följa det.

Om du gillade det här inlägget, lämna gärna en kommentar eller prenumerera via RSS så du inte missar framtida inlägg.

Speak Your Mind

*