Vet du vilket innehåll du har blockerat?

google-wmt-blockerade-resurser2

Google gör det enklare att lokalisera blockerat sajtinnehåll.

Vi har tidigare skrivit om hur blockeringsivern kan få påföljder. Det vill säga att man medvetet eller omedvetet stänger ute sökmotorerna från vissa delar av sajten.

Det är inte ovanligt att man ser att hela kataloger som innehåller sidan CSS (den kosmetiska delen av sajten) eller Javascript (den mer tekniska delen) är blockerade i robots.txt. Nu har Google släppt ett verktyg i Webmaster Tools som hjälper sajtägare att snabbt och enkelt få en överblick över vilka sidor på sajten som innehåller filer som inte får indexeras av Google.

Så här enkelt hittar du informationen i Webmaster Tools

Blocker Resources Webmaster Tools

Om du loggar in i Webmaster Tools hittar du Blocked Resources under Google Index. Använder du istället verktyget på svenska heter det Blockerade resurser. Bilden ovan visar en sajt (den du är på just nu faktiskt) som inte har något blockerat innehåll enligt Google. Om du ser att den indikerar 0 sidor med blockerade resurser kan du känna dig rätt lugn.

Webmaster_Tools_-_Blocked_Resources

Tittar vi istället på en sajt som faktiskt har innehåll som de blockerar ser vi att Google varnar för detta i Webmaster Tools, se bilden ovan. Informationen visar att denna sajt har 478 sidor som använder sig av innehåll som Google inte har tillåtelse att indexera. Vanligtvis innebär det att Google inte kan rendera sidan som era besökare faktiskt ser den i sin webbläsare.

I just den här sajtens fall kan vi se att deras robots.txt innehåller bland annat följande:

User-agent: *
Disallow: /cgi-bin
Disallow: /wp-admin
Disallow: /wp-includes
Disallow: /wp-content/plugins
Disallow: /wp-content/cache
Disallow: /wp-content/themes

Eftersom detta är en sajt byggd i WordPress ligger alla CSS-filer och specialanpassade Javascriptfiler främst under /wp-content/plugins samt /wp-content/themes. Google kommer inte att läsa innehållet i dessa kataloger, just eftersom robots.txt säger att inga sökmotorer är välkomna där inne.

Google har själva skrivit ett inlägg om det som du kan läsa här: http://googlewebmastercentral.blogspot.co.uk/2015/03/unblocking-resources-with-webmaster.html

Om du har innehåll som är blockerat på din sajt bör du även läsa detta hjälpavsnitt från Google gällande blockerat innehåll.

Om du gillade det här inlägget, lämna gärna en kommentar eller prenumerera via RSS så du inte missar framtida inlägg.

Speak Your Mind

*