Påverkar tabeller din sökmotorsoptimering ?

Ni kanske har hört att HTML tabeller reducerar dina möjligheter för en effektiv sökmotoroptimering. Sanningen är, det är inte tabellayouten som är negativ vid sökmotorsoptimering, det är innehållets ordning och struktur inom tabellerna som är avgörande för effektiv sökmotoroptimering (många säger att man istället bör gå över till stilmallar och div-taggar, vilket vi i och för sig håller med om. Men här handlar det ju om tabeller).

Det är speciellt när navigeringen är placerad i den första cellen som det blir problem för sökmotorn att katalogisera navigeringslänkarna som ett tema över din sajt.

Det är viktigt för din sökmotoroptimering att ni sätter relevanta länknamn. Hem, produkter, service, om oss etc är ju ord som garanterat inte är dom primära sökorden som er verksamhet vill att en sökmotor skall indexera. Om den typen av navigering är placerad i den första cellen i en html tabell, vilket är mycket vanligt, så är det dom orden som en sökmotor ser först. Och indexerar – till förfäran för strateger inom sökmotorsoptimering.

Utan tvekan så är detta ett dilemma för webbmastern som står mellan sin önskan att bygga lättnavigerade sidor och företagets behov av en effektiv sökmotorsoptimering för att komma högt upp vid sökningar.

Här är en enkel lösning…. Om du står inför detta problem så oroa dig inte. Vi har en smart och enkel lösning till ett av de vanligaste problemen med sökmotorsoptimering som är känd för sajtutvecklare. Nu kan du använda tabeller för att uppnå en smakfull layout och dessutom en fullt sökmotoroptimerad sida för att nå topplaceringen på sökmotorerna.

Tekniken är att man använder en tom tabellcell tillsammans med rätt sorts “rowspan” specifikation i den påföljande tabellcellen. Genom att göra så sätter ni innehållet i huvudsektionen av din hemsida som den första texten som en sökmotor läser i källkoden på sidan, inte länkarna.

Sedan genom att placera navigeringskolumnen i nästa tabellcell så visar webbläsaren navigeringen på den “standardiserade” vänstra sidan trots att den fysiskt kommer efter själva innehållet i huvudsektionen av källkoden.

>Denna strategin ger er det bästa av två världar – önskad design och en effektiv sökmotoroptimering. Så här ser det ut…

    Detta läses först och är primärt vid sökmotoroptimering. Placera sidans innehåll här med dom sökord som ni vill hittas med i texten. Ta en titt på koden längst ner så ser ni att denna texten kommer först, sedan länkdelen till vänster.

En sökmotor kommer att se denna texten först och indexera detta innan den hittar det som är under. För att bevisa det  så kopiera koden nedan och spara det som ett html-dokument. När ni tittar på; det så kommer resultatet att bli så här och du har just skapat en sökmotorvänlig html-tabell.

Placera dina navigeringslänkar här i denna cellen. Dessa är inte primära vid optimering. Även om det ser ut som om detta kommer först så är det innehållet till höger som sökmotorn läser först (enligt källkoden), se nedan.
<table width=”100%”>
<tr>
<td valign=”top” align=”left” width=”30%”></td>
<td valign=”top” align=”left” width=”100%” rowspan=”2″>Textinnehåll etc.</td>
</tr>
<tr>
<td valign=”top” align=”left” width=”30%”>Navigerinslänkar etc.</td>
</tr>
</table>

Kopiera exemplet i ovanför och klistra in det, ändra texterna till det som ni vill att det skall vara och lycka till med er sökmotoroptimering. Önskar inte ni som jag att allt inom sökmotoroptimering kunde lösas lika lätt!
Om du gillade det här inlägget, lämna gärna en kommentar eller prenumerera via RSS så du inte missar framtida inlägg.

Speak Your Mind

*