Nu kan du spara dina XML sitemap filer varsomhelst

De stora sökmotorerna har meddelat en uppdatering för sitemap.org protokollet som tillåter sajtägare att lagra sina XML sitemaps var som helst, även på en annan domän än den som sitemapen handlar om. Detta är en välkommen åtgärd för de som hanterar flera olika domäner och vill samla alla sitemaps på samma ställe. Även för de som som vill lagra sina sitemaps på en annan plats än roten på domänen är det här en bra grej. En lösning till oss som arbetar med sökmarknadsföring välkomnar.

Det enda problemet är att du måste kunna ändra robots.txt filen på domänen som sajtmapen refererar till.
Nedan kommer lite mer information över hur det fungerar och hur du implementerar det på din egna sajt.

Historiskt sett var din sitemap tvungen att vara lagrad på samma ställe som URL’erna beskriver.
Exempelvis:
http://www.exempel.se/sitemap.xml kunde endast inkludera:
www.exempel.se
www. exempel.se/mapp1/sida1.html
www. exempel.se/mapp2/sida1.html
Den kunde inte inkludera:
subdomän1.exempel.se
www.exempel2.se

 

På samma sätt som http://www.exempel.se/mapp1/sitemap.xml kunde inkludera:
www.exempel.se/mapp1/sida1.html
www.exempel.se/mapp1/bilder/sida2.html
Men kunde inte inkludera:
www.exempel.se
www.exempel.se /mapp2/sida1.html
Protokollet krävde detta för att säkerställa att den som kunde redigera en sitemap samtidigt hade kontrollen och ägarrättigheter till de URL’er som fanns representerade på sitemapen. Hur som helst var detta förfarande problematiskt för många sajter. Särskilt de med multipla domäner och sub-domäner har funnit det svårt eller tekniskt komplicerat att generera sitemap-filer till multipla platser. Vissa sajter har dessutom problem med att skriva sitemap-filer till roten (http://www.exempel,se).
Genom Google kan sajtägare komma runt problemet genom att verifiera sitt ägandeskap för samtliga domäner på Google Webmaster Central. Där kan man registrera sitemaps för vilken domän som helst med placering av sitemapen var som helst. Detta är dock en lösning som endast fungerar på Google, det fungerade inte för de som i samma process vill generera sitemaps för registreringar för alla sökmotorer. (vilket är målet för sitemaps.org)

Med den den senaste sitemaps.org uppdateringen:

 

  • Varje sitemap-fil kan referera endast till en domän
  • Sitemapen kan placeras vart som helst, oberoende av domän eller på en subdomän. Detta så länge placeringen av sitemapen finns med i domänens robots.txt fil.

Lokalicering av sitemapen i robots.txt filen.
Peka helt enkelt på placeringen av sitemapen I robots.txt-filen på domänen. Som exempel, om du har en sitemap till www.exempel.se men du vill lagra den på www.exempel1.se/sitemap.xml, lägg till följande rad i www.exempel.se/robots.txt:

Sitemap: http://www.exempel1.com/sitemap.xml
Denna raden ger sökmotorerna information om att du är ägare av www.exempel.se (eftersom du kan modifiera robots.txt filen på den domänen) och att sitemapen finns placerad på http://www.exempel1.se/sitemap.xml.
Om du vill lagra sitemaps för multipla domäner på samma plats, skapa helt enkelt en sitemap för varje domän och modifiera robots.txt filen på varje domän så att den pekar på sitemapens placering som visas nedan:

Sitemap

Samma teknik fungerar om du vill lagra din sitemap på annan plats än I roten på domänen. Om du vill lagra din sitemap på http://www.exempel.se/sitemap/sitemap.xml, modifiera helt enkelt robots.txt filen på www.exempel.se med följande:
Sitemap: http://www.exempel.se/sitemap/sitemap.xml

Om du gillade det här inlägget, lämna gärna en kommentar eller prenumerera via RSS så du inte missar framtida inlägg.

Speak Your Mind

*