Med och utan www i domännamnet

Finns er hemsida både med och utan www framför domännamnet. Här kommer en teknisk guide för hur man skall hantera sin domän när det gäller www eller ingen www samt absoluta eller relativa interna länkar och länkar till externa sidor.

En tumregel är att vara så konsekvent som möjligt. Använd alltid http://www.dindomän.se. eller http://dindomän.se (utan www) inte båda. Om båda är aktiverade och fungerar så kan någon/några länka till “fel” adress vilket gör att sökmotorerna blir konfunderade.

För att undvika missförstånd så rekommenderar vi er även att använda absoluta länkar “http://www.dindomän.se/katalog/sidnamn.html” hellre än relativa, “/katalog/sidnamn.html”. Speciellt om hemsidans struktur är katalogiserad. Vid en platt struktur som vi själva använder är relativa filnamn inga problem.

Detta gör att det finns mindre chans att spindlarna (inte bara Google) tappar bort sig.

I samma anda skulle jag vara konsekvent med interna länkar. Så snart man bestämt sig för om man skall använda www eller inte så länka alltid internt på samma sätt. Detta för att inte startsidan skall kunna dyka upp två gånger och hela projektet för er sökmotormarknadsföring misslyckas. Om man alltså väljer http://www.dindomän.se som startsida så om roboten försöker att fånga upp http://dindomän.se så existerar den inte eftersom det på den adressen är gjord enn vidarebefodring till http://www.dindomän.se med en “301 permanent redirect”.

1. Gör det så enkelt som möjligt för sökmotorernas robotar, spara beräkningar och datorkraft (och bandbredd) genom absoluta länkar.

2. Var konsekvent. Bestäm www eller ingen www och var lika konsekvent för alla länkar på er hemsida. Använd permanent vidarebefordring så spindlarna hittar rätt sidor.

Dessa tumregler kommer hantera er hemsida väl oavsett vilken sökmotor vi pratar om, inte bara Google. Självklart kommer sökmotorerna ändå att hantera er hemsida väl. Men allt kan också gå fel och er sökmotormarknadsföring misslyckas. Att reducera möjligheter till fel och problem är ingen dum ide. Finns det inga problem med en existerande hemsida så är det nog ingen idé att börja ändra men håll detta i åtanke om ni skall bygga om er hemsida.

Om du gillade det här inlägget, lämna gärna en kommentar eller prenumerera via RSS så du inte missar framtida inlägg.

Speak Your Mind

*