Marknadsföring av sajter på sökmotorer.

En förstaplacering är en marknadsföring som slår ut allt annat. I det förra inlägget så gick jag igenom hur man skall utforma de interna länkarna, de som går till sidor inom er sajt. Vad jag dessutom lärde er var hur ni skulle utforma dem för att de skall ge bäst resultatet för er marknadsföring. Men hur är det med externa länkar, till andra och från andra till er ?

Externa länkar – påverkar detta min marknadsföring? När ni på er sida länkar till någon annans sajt så kallas det för en extern länk. Externa länkar är mycket bra att ha då alla spindlande sökmotorer ges en möjlighet att finna nytt material att lägga till i sina databaser. Men ökar er hemsidas värde i den totala ranknigsprocessen som sökmotorena gör.
Rankningen på t ex Google heter PageRank. Deras sätt att ranka sidor liknar andra spindlande sökmotorers sätt att värdera er sajt, utan att titta på den. Google värderar sidor i en skala från 1 till 10 (högst värde).
Som ni förstår av Google’s PageRank förklaring så är det av stor betydelse med högkvalitativt länkbyte om man vill lyckas med sin marknadsföring av sajt. När ni länkar till någon annan så skall ni försöka att hålla er till verksamheter som liknar er egen. Detta höjer värdet på er sajt och ni har större möjligheter att lyckas med marknadsföring. Det kan ju verka lite korkat att länka till sina konkurrenter, men gör man ett ömsesidigt länkbyte så är ju värdefullt för båda. Det är dessutom viktigt att sidorna som ni utför länkbyte med har en bra PageRank hos Google. För att se vilken PageRank en sida har så måste ni installera Google Toolbar (verktygsfält). Ett verktyg där ni ser aktuell sidas PageRank och annan viktig information som om hemsidan är registrerad på Googles kategoridel (som kommer frånDMOZ ). Ladda hem Google toolbar. Motsvarigheten för kontroll av hur bra er marknadsföring är på Yahoo! är Yahoo! WebRank.
Kontrollera sajterna. Gör en sökning på Google och leta upp sajter som har en verksamhet som liknar er egen. Kontrollera först vilken Pagerank som sidan har och om de är registrerade i Googles kategorier (även det syns i verktygsfältet som ni installerat). Sidan bör minst ha PageRank på 4 och helst ligga med i kategorierna om ett länkbyte skall vara aktuellt. Här finns ett enkelt verktyg.
Kontrollera nu om sajten har någon länksida och dess PageRank. PageRank varierar från sida till sida på en sajt. Den är alltså inte samma över hela sajten. Länksidan bör ha PageRank 4 eller högre. Spara de sidorna som ni hittar för länkbyte i era favoriter.
Bästa resultatet
 Det är lika viktigt med en extern länks utformning som en intern. Om era viktigaste sökord finns med i själva länken från en annan sajt så räknas dem mycket högt. Så principen från förra artikeln om marknadsföring gäller även här. Google ser denna länktext som en beskrivning av målsidan. Så om er sajt handlar om “marknadsföring av sajter” och länktexten till er hos alla andra är “Marknadsföring av företags sajter på sökmotorer” så är det mycket bra. Är länktexten istället “SEO Logik” så får ni inte med det potentiella värdet av denna länk.
Vad ni måste bestämma är era viktigaste två eller tre sökord/fraser och använda en fras som bäst beskriver er sajt. Som ni säkert förstår så skulle t ex företagsnamnet vara ganska värdelöst i ett länkbytesprogram, om inte företagsnamnet innefattar ert viktigaste sökord vill säga. Oavsett marknad, bestäm en fras som ni vill få topp placering med. Tänk rätt, fokusera på produkter/tjänster. Ert företagsnamn hittas ändå.
Det personliga mailet. Innan ni skickar iväg mail till webbmasters som ni vill byta länkar med så gör en egen länksida och lägg upp de sidorna som ni nu skall byta med. När ni kontaktar era framtida länkpartners, var noga med att tala om för dem exakt hur ni vill att er länktext skall se ut. Tala om i mailet att webbmastern gärna får byta ut sin länkinformation för att få en mer kvalitativ länk. Generellt så accepterar webbmastern ert önskemål därför att han inser värdet i det.
Om de inte gör det så förklara vikten av det för honom (be att de läser denna sidan), han kommer att bli mycket nöjd över att ha fått den informationen från er och gör gladeligen i så fall en länk till er på korrekt sätt så att ni båda får bättre marknadsföring av er sajt.
Om du gillade det här inlägget, lämna gärna en kommentar eller prenumerera via RSS så du inte missar framtida inlägg.

Speak Your Mind

*