Sökmotoroptimering – har ni blivit bannlyst?

Vi får mängder av e-post och telefonsamtal från företag som berättar att dom helt plötsligt försvunnit från Google, bara över en natt…
Att tappa all sin trafik från Google över en natt kan vara totalt förödande för en verksamhet. För att hjälpa till med lite smärtlindring så ger vi här lite tips om vad ni kan göra och förstå varför det skett. Detta är långt ifrån komplett men iallafall ett steg på väg.

Först, gör en site search “site:www.dindomän.se” för att kontrollera om alla eller några av era sidor är borttagna. Några tror att hela deras hemsida är borttagen när det i själva verket är en algoritmförändring som genomförts som får hemsidans placeringar att droppa. Eller att några sidor har blivit filtrerade eller bestraffade, inte hela hemsidan.

Om alla era sidor försvunnit (sök efter er URL för kontroll) så kanske det kan bero på något av följande:

Er server legat nere under länge tid
Ni har fel i robots.txt
Ni har blivit avstängd från indexet på grund av “dåligt uppträdande”

Om endast några sidor är borta eller om vissa sidor markant droppat i resultaten kanske:

Ni har andra tekniska problem, t ex dåligt utformade “redirects”.
Ni gjort någonting nyligen som sökmotorerna inte gillade.
Algoritmen ändrats, t ex stor ändring av textinnehållet. Kan bestraffas.

Här är några saker som ni kan titta på.
Starta med det grundläggande, har er server varit nere nyligen? Serverfel skall alltid kontrolleras när ni eftersökerproblem. Det är knappast någon idé att göra om sin hemsida om det enda som skett var ett temporärt problem.

Använder ni er av en robots.txt fil? Om så är fallet, har den ändrats? Är syntaxen korrekt?. Det kan uppstå en mängt problem eller tänkbara problem om robots.txt innehåller felaktig kod, eller om filen placerats på fel ställe. Kontrollera med en Server Header Checker. Det värsta som kan tänkas är att er robots.txt fil talar om för sökmotorerna att försvinna därifrån, och det vill man knappast 😉

Har ni försökt optimera om, kanske lite för aggressivt nyligen? Interna förändringar som kan leda till problem är:
Ett aggressivt användande av sökord i t ex title, description och keywords.
Ändringar i länkstrukturen, speciellt ändringar i länktexten. Uppdaterat till länktext från bildlänkar. Om detta är utfört i optimeringssyfte så kan det leda till att hemsidan hamnar i filter eller bestraffas med avstängning. Se speciellt över så ni inte överrepresenterat med sökord.

Har ni lagt in vidarebefodringar (redirects)? Sökmotorerna kan ibland bli konfunderade av ompekningar och tro att ompekningen är av permanent slag. Använd 301 eller 302 redirects istället. Var speciellt försiktig med storskaliga förändringar. Om det utförs korrekt så är ompekningar ett bra sätt. Men vid felaktig användning så kan bestraffningen bli smärtsam med från 1 till 6 månaders avstängning.

Har ni ett för stort antal korslänkningar? Om det finns en tes, “här idag – borta imorgon” så är korslänkningar det. Ni kan lyckas med en sådan strategi. Men om ni lägger till för många siter eller korslänkar för aggressivt till det “mini-nät” som ni skapat så kan sökmotorerna komma ikapp dig. Bestrafffningen kan vara allt från filtrering till manuell borttagning i vissa fall. Även utan egentliga förändringar på er hemsida så kan sökmotorernas algoritmer ändras.

Länkar ni till hemsidor som är “dåliga”? Om ni tror att länkningar till s k länkfarmar eller “the dark side” skulle löna sig så har ni fel. Ta bort länkarna omedelbart, helst igår.

Kan ni lida av “duplicate content” (duplicerat innehåll) bestraffning? Några exempel på vad som kan orsaka det är:
Användning av samma mall över hela siten.
Användande av samma mall över flera domäner
Konkurrenter som stulit ert innehåll och speglat det.
Vidarepekning från en gammal till en ny domän.
Att lita blint på exkludering av innehåll med robots.txt

Använder ni er av “Cloaking”? Många cloakar på grund av att dom har för lite textinnehåll. Skapar andra sidor med mycket textinnehåll. Men den textbaserade hemsidan som kommer upp i sökresultaten vidarebefodrar besökaren till den “rätta”. Det finns då alltid en mycket stor risk att ni åker dit.
Lycka till! 😉

Om du gillade det här inlägget, lämna gärna en kommentar eller prenumerera via RSS så du inte missar framtida inlägg.

Speak Your Mind

*