Googlebombing skall inte vara möjligt längre!

Att länkar är viktgt sid sökmotoroptimering ar väl inget nytt. Men världen vaknade väl upp när det genomfördes Googlebombs (eller länkbombning) som är försök till manupilation av sökresultaten för ett sökord genom länkning till en site du vill få upp till topplacering genom länktext. En av de mest kända Googlebombningarna har politikskt budskap. Många människor som inte gillade George W. Bush marknadsförde hans hemsida till förstaplatsen för “miserable failure” och senare även för “failure”.

Andra exempel av Googlebombningar är “talentless hack”, “liar” för Tony Blair.

Google’s officiella reaktion var: “Vi stödjer inte användande av googlebombing, eller något annat sätt som påverkar intigriteten av våra sökresultat.  Vi är samtidigt motståndare till att förändra vårt sökresultat för hand för att undvika att dylikt dyker upp. Rackartyg som detta kan ses som stötande för vissa men det påverkar inte den genomsnittliga kvaliteten på vår sökservice, Vilket objektivt, som vanligt, genomsyrar vår mission.”

Det verkar som om Google mottagit för många klagomål för att fortsätta ignorera detta problemet. Från och med nu kommer man inte att se många Googlebombs eftersom Google uppdaterat sin algoritm för dessa fall. “Genom att förbättra vår analys av länkstrukturen på webben har Google börjat minimera effekten av många Googlebombs. Nu returnerar vi istället kommentarer, diskussioner och artiklar om Googlebombs istället.” Detta innebär att vi inte ser många av de berömda Googlebombningarna längre.

Det är mycket svårt att gissa någons intention när dom länkar till en site. Kan hända att han vill plantera en Google bomb, kanske är han betald för att placera länken, det kan vara så att någon hackat siten och placerat länkar, kanske länkade dom till en site som sedemera ändrat innehåll, länken kanske ingick i en mall för siten eller så gjordes det ett misstag när man skrev in url’en. Google försöker att upptäcka onaturliga länkar (exempel är att dom inte ligger inom samma “tema” som siten) och reducerar deras effekt.

Uppenbarligen försöker den nya algoritmen att gissa om en sökning är Googlebombad och pekar då om resultaten till sidor där man diskuterar och berättar om Googlebombning. Men detta kommer inte att fungera för de nya Googlebombningarna eftersom inga nyhetssiter pratar om dom innan dom blivit effektiva. Jag tror att vi kommer att se fler personer försöka lura Googles algoritmer och placera Googlebombningar med hjälp av dessa restriktoner.

Om du gillade det här inlägget, lämna gärna en kommentar eller prenumerera via RSS så du inte missar framtida inlägg.

Comments

  1. Thanks for this info

Trackbacks

  1. […] [Via SEO Blogg]Andra bloggar om: googlebombs, googlebomb […]

Speak Your Mind

*