Google svarar

Här kommer en fri översättning på ett inlägg från Matt Cutts blogg: 

Q: “Är Bigdaddy slutförd?”
A: Ja, Jag tror alla datacenters nu har BigDaddy uppdateringen i sin infrastruktur och programvara.

Q: “Var är historien om  Mozilla Googlebot? Är det vad Bigdaddy skickar ut?”
A: Ja, Jag tror det. Du kommer nog att se mindre aktivitet av den gamla Googlebot, som har en User-Agent “Googlebot/2.1 (+http://www.google.com/bot.html)”. Jag tror att krypningen (spindling) från Bigdaddy infrastrukturen har en ny User-Agent, kallad “Mozilla/5.0 (compatible; Googlebot/2.1; +http://www.google.com/bot.html)”

Q: “Några nya kommentarer på hemsidor som visade fler uteslutna resultat (supplemental results)?”
A: Ytterligare en spindlingsförändring är utförd för att visa mer resultat för dom som drabbats gjordes sent i förra veckan. Men det kan fortfarande ta lite mer tid innan det slår igenom i sökreultaten. Jag skall hålla ögonen på hemsidor som jag fått exempel på för att se hur dessa siter hanteras.

Q: “Är RK parametern avslagen, kan vi förvänta os att se den igen?”
A: Tror inte man kommer att se RK parametern nollad igen.

Q: “Vad är RK parametern?”
A: Det är en parameter som man kan se vid en toolbar sökning. Några personer utanför Google har spekulerat om at det var en “live PageRank”, Att PageRank skiljer sig från den gamla till den nya infrastrukturen, etc.

Q: “Nu när Bigdaddy är ute, kommer det att bli någon PageRank export snart?” och “Kommer utvecklingen av BigDaddy stabilisera dom hoppande PageRank värderna vi upplever nu?”
A: Kommer att fråga runt internt i denna fråga. Om det inte finns någon logisk lösning skall jag fråga om man inte kan få en ny uppdatering och nytt värde inom några veckor. Jag förväntar mig att när Bigdaddy stabiliseras överallt kommer variationen i verktygsfältets PR för individuella URL’er stalilisera sig med.

Q: “Detta datacentret http://64.233.185.104/ är annorlunda mot dom andra. Upptäcktes för några timmar sedan. . . . . Vart sammanfaller det DC’t med alla andra? Är det huvudsakligen information från nyspindlade siter?”
A: Snygg funnet. Det skule inte förvåna  mig. När Bigdaddy kyls ner och stabiliseras finns möjligheter för nya/annorlunda saker.

Q: “Varför fokuserar ni så mycket på sökmotoroptimerare och inte på webmasters som bygger kvalitativa hemsidor?”
A: Jag tror jag själv ställ mig den frågan, eftersom jag spenderar så mycket tid med att leta “spam”. Mängder med människor fokuserar sitt arbete på att hjälpa webmasters, ett exempel är vårt Sitemap team. Jag har startat med “SEO tips” postningar på min blogg istället för “SEO misstag”. Men, du har rätt. Jag skulle ha en påminnelse om fokusering på hemsidor med bra material och hur dessa skulle kunna nå topplacering istället för hemsidor som fuskar. Tack för att du tog upp detta.

Q: “min sitemap har 1350 sidor på sig. . . . .hemsidan har funnits i över 2 år. Men alla sidorna är ännu inte med i Google. Har jag missat något?”
A: En av dom klassiska spindlingsteknikerna Google använder är dina sidors PageRank. Så, bara för att din hemsida har funnits i flera år (eller om du registrerar en sitemap) innebär inte det att vi automatiskt spindlar din site. Generellt, skaffa bra länkar till din hemsida. Länkar kommer troligtvis att hjälpa oss spindla din hemsida djupare. Du borde också ta en titt på dina icke indexerade sidors sökvägar; Har dom tonvis med parametrar? (vi rekommenderar inte mer än 1-2 parametrar). Finns det en robots.txt fil? Är det möjligt att nå dom oindexerade sidorna lätt genom statiska textlänkar ? (inte via flash, Javascript, AJAX, cookies, frames etc som länk). Det är vad jag rekommenderar dig att titta på.

Q: “När jag ändrade min robots.txt fil för att exkludera fler filer från Googles robot, hur lång tid tar det innan Google plockar bort dom ur sitt index? Svaret kanske är kanske hur ofta en hemsida blir spindlad och PR uppsaterad?”
A: Det är en fråga om hur ofta hemsidan blir spindlad. Jag tror att hittils för varje 100 sidor spindlade, roboten skall kontrollera filen. Noterat detta för likvärdiga sidor (supplemental), det krävs att en omspindling sker av “supplemental Googlebot” för att robots.txt filen skall ge effekt på dom sidorna. OM du är säker på att du aldrig vill att de sidorna skall hittas kan du ta bort dom via vår “url removal tool” för att ta bort sidor under 6 månader. Men, var försiktig med det verktyget om du inte är expert. Om du gör ett misstag och t ex anmäler din site, är det ditt ansvar.

Q: “Jag skulle älska att kunna söka efter html kod och se hur det rankar.”
A: Det skulle jag med. Indexering av icke visuella ting som punktation, JavaScript, och HTML vore kanonbra men skulle samtidigt öka indexet till en ohanterlig nivå. Det ligger nog inte på en lista över snara åtgärder.

Q: “Jag ser många sökresultat med “%09? (tab) och “%20? (space) innan url’en i Googles index.”
A: Jag skall kolla upp det med någon ansvarig.

Q: “Om du erbjuder länkar till försäljning på din hemsida (eller funderar att köpa på någon), är det bra att då erbjuda NOFOLLOW tagen för trafiken och inte för PageRank manupilation?”
A: Ja, om du säljer länkar skall dom ha nofollow taggen. Utan det kan ditt förtroende på Google minska.

Q: “Hemsidor på olika språk, är det bättre med olika tld’s, som mydomain.com, mydomain.de, mydomain.fr, mydomain.eu osv, eller subdomäner som t ex en.mydomain.eu, de.mydomain.eu, fr.mydomain.eu eller föredras mydomain.com/en, mydomain.com/de, mydomain.com/fr?”
A: Bra fråga. Har du endast ett litet antal sidor skulle jag starta medsubdomäner, t ex. de.mydomain.eu or de.mydomain.com. När det faller sig naturligt utveckla separata domäner.

Q: “Nåt om varför IDN Domäner (t ex kök.se) inte visar pagerank?”
A: Har sett några som gör det. Skall kolla varför merparten inte gör det. Antar att det är en “normaliseringsprocess” någonstans i Toolbarens sökväg.

Q: “Vad gör ni åt kataloger och shopping portalernas alla spam sidor som tar över sökresultaten?”
A: Hörde detta från en Googlare. Ibland tror vi att spam endast handlar om dold text, cloaking, etc. Men användare ser spam som skräp, något oönskat. Om man söker information siter som dom är inte direkt det man söker.

Q: “Inte ens du Matt använder en redirect från domänen till bloggen eftersom Google kan bestraffa dig.”
A: Heh. Nej, det är inte därför. Har medvetet lämnat dom separerade som en test för att se hur vi gör nu och i framtiden.

Om du gillade det här inlägget, lämna gärna en kommentar eller prenumerera via RSS så du inte missar framtida inlägg.

Speak Your Mind

*