Google myter

Jag har hört många saker om Google under året som gått. De flesta spridda från mun till mun. Kan hända att Google borde göra ett bättre jobb med att informera om dessa saker som kan verka triviala för dator experter men kan vara svårare för folk i allmänhet att förstå.

 

1. Google Desktop indexerar dina filer och laddar upp dom till Googles servrar.

Nej. Google lagrar indexet på din dator (om du använder Google desktop vill säga :-). Om du använder en funktion som kallas “sök på andra datorer” kommer Google att sönda kopior på dina filer till Googles servrar. Detta är dock avstängt som standard.

2. Gmail indexerar din e-post och gör den tillgänglig för alla.

Nej. Google indexerar dina meddelanden så att du kan söka i dom. Denna funktion finns numera även i andra webmail applikationer (Yahoo Mail, Windows Live Mail). Google gör inte dina mail publika för andra att läsa.

 

3. Google raderar inte mina mail i Gmail.

För att hålla din e-post säker behöver Google multipla backuper  av datan. Du kan organosera eller radera dina mail på ditt Gmail-konto. Kopior av raderade mail eller kontakter etc kan ta upp till 60 dagar innan dom är raderade från alla deras aktiva servrar.

 

4. Google förädlar inte sökningarna längre för att tjäna mer pengar på annonser.

Du kanske inte upplever att det sker så många enorma förändringar i Googles sökresultat men Google förfinar hela tiden sina algoritmer för att ge en bra kvalitet på svaren vid sökningarna, ta bort fuskande siter och att få mer fräscht material i sökresultaten.

 

5. Sökresultaten bör rankas av människor, inte algoritmer.

Google använder sig av länkar från andra hemsidor för att fastställa hur viktig en sida är. Dessa länkar är placerade av människor. Google övervakar samtidigt användares klick för att se om ett sökresultat är relevant.

 

6. Google är ett spionprogram.

Spionprogram är mjukvaror som återrapporterar dina aktiviteter eller samlar personlig information om dig och vad du skickar över internet till 3:e part utan din vetskap. Om du använder en mjukvara som t ex Google Toolbar eller Google Desktop, viss funktionalitet och personlig information kan återsändas till Google men de flesta är avstängda som standard eller krävar att du uttryckligen godkänner det. Google använder sig också av coocies (kakor) för att spara dina instälningar och kontrollerar dina sökningar, klicks, användarmönster mm för att generera bättre sökresultat. Problemet är inte att dom samlar in all data utan vad dom gör med den. Google försöker också att skydda den mot 3:e parter som amerikanska staten.

 

7. Google Earth visar jorden i realtid.

Nej, vad du ser är fotografier från sateliter och flygplan tagna någon gång under de senaste 3 åren

 

8. Google är den bästa sökmotorn som någonsin kommer att byggas.

Google är långt ifrån en sökmotor som exakt förstår vad du menar och ger tillbaka exakt det du vill. Men målet är att nå det målet.

 

9. Google favoriserar Wikipedia, Technorati, bloggar.

Nja knappast sant. Dessa siter råkar ha mängder med relevanta länkar. Jag vet många som länkar till t ex Wikipedia för att förklara ett koncept eller akronym, länkar till Technorati för att tagga sina blogginlägg

 

10. Google vill ta över världen.

Dom som kontrollerar informationen, kontrollerar världen. Förhoppningsvis kommer Google att bli en snäll diktator.

Om du gillade det här inlägget, lämna gärna en kommentar eller prenumerera via RSS så du inte missar framtida inlägg.

Trackbacks

  1. […] Google Search API lanserades i April 2002, en vecka innan Google Answers som också är avslutat. Trackback · […]

Speak Your Mind

*