Google cache

Google Cache är en bra lösning om en sajt ligger nere. Om du besöker en sajt och den returnerar ett 404 fel kan du antingen söka på Google efter den sajten med cache: www.sajten.se eller så kan du använda en Firefox plugin som visar en anpassad errorsida.

Google Cache visar sidan som den såg ut när Google senast besökte den. Detta innebär naturligtvis att det kan vara en gammal version. Google sparar inte bilder, script eller andra inbäddade objekt men dom försöker köra dom från hemsidans server. Om en sida ligger nere brukar inte de externa resurserna vara nåbara och sidan laddas långsamt.

I så fall kan det vara en bra idé att klicka på “den cachade texten” för att se endast text. Du kan också lägga till & strip=1 i slutet av URL:en.

Medan du läser sidan kanske du hittar andra intressanta länkar till andra sidor från samma site. Istället för att repetera stegen igen kan du installera ett script från Greasemonkey som lägger till cache-versioner för samtliga interna länkar från den sidan. På detta sätt kan du surfa en sajt som inte längre fungerar med Google’s Cache.

Allt som oftast laddas sidorna mycket snabbare från Google cache och det är mycket enkelt att hitta sökordet eftersom det belyses av Google efter en sökning. Jobbar man med sökmotoroptimering kan detta vara värdefullt, inte bara om sajten är avstängd utan mycket kan utläsas ur Google Cache.

Om du gillade det här inlägget, lämna gärna en kommentar eller prenumerera via RSS så du inte missar framtida inlägg.

Speak Your Mind

*