Google bannlyser Open Directory (DMOZ) kloner

Efter lite ny forskning kan vi meddela att Google massivt ger sig på och bannlyser siter som annvänder DMOZ data. Många (med mig) skulle nog säga – BRA! Varför identiska kopior av information som man redan finner på DMOZ. Men det verkar vara fundamentala frågor och ställningstaganden här. Google har ju inte bara sin egna kopia av HELA DMOZ utan hanterar sin egna kopia för Google sökningar.

Varken Google eller DMOZ råder webmasters som använder DMOZ data på sin sajt någonting, ovetande om att det kan få dom bannlysta på Google och dessutom kanske hela siten. DMOZ uppmuntrar aktivt siter att använda ODP data. Dom har t om gatis programvaror för att producera duplicerade och redundanta kloner över alla 620.000 sidor i Open Directory. Jag kan förstå att det kan irritera sökmotorerna.

Hela grundidén med “Open” Directory Project var att all data skulle vara fritt tillgänglig för användning på vilken sajt som helst. Detta är ju en stor bluff om endast Google och deras vänner kan använda “Open” Directory data utan risk för bannlysning av Google.

Samtliga 71,816 DMOZ redaktörer är samtidigt offer. Dom har intalats att dom är med på frivillig basis för att bygga upp “Open” Directory, inte för att bli obetalda redaktörer åt ett 100 miljarderdollar företag.

Jag tror att både Google och DMOZ båda bör diskutera detta mer “öppet” för att komma fram till en standard för ett legitimt användande av DMOZ data, om alls. Om det inte accepterat av andra än Googles “kompisar” eller partners bör detta framgå tydligare.

Studien är gjord utifrån sajterna listade i “sites using ODP data” och publicerade i Open Directory Project (ODP) på:

http://www.dmoz.org/Computers/Internet/….Sites_Using_ODP_Data/full-index.html

DMOZ publicerar också verktyg för användande av ODP data som inkluderar massor av gratis system för att skapa exakta kopior (kloner) av ODP’s 620,000 sidor stora katalog. Vissa av verktygen  är “live” realtids “insamlande” scripts som erbjuder siter att i realtid “virtuellt” hantera 620,000 sidor av ODP data utan att igentligen ha informationen på sin hemsida. ODP är en manuellt granskad katalog, innebärande att dom manuellt godkänt dessa verktyg. Dom har således ingen åsikt om dom parasiterande kloner även om dessa kloner idag frekvent får “time out” eftersom belastningen är så hög när hemsidan väntar på att ODP skall sända informationen till dom.

http://dmoz.org/Computers/Internet/…Project/Use_of_ODP_Data/Upload_Tools/

I studien är hemsidorna listade i DMOZ kontrollerade via en site: sökning på Google, Yahoo Search, och MSN Search. Runt 50% av dom är bannlysta från minst en sökmotor. Google var det flest på. (Google 37%, Yahoo 11%, MSN 9%) Det verkade inte spela någon roll om siten var en “live klonad” variant eller endast hade en del av ODP datan på ett mer ansvarsfullt sätt.

Om du gillade det här inlägget, lämna gärna en kommentar eller prenumerera via RSS så du inte missar framtida inlägg.

Comments

  1. Hej! Gillar er sajt informativ och användarvänlig. Men ni borde bli lite mer aktiva i erat forum!!

  2. Bara undrar en sak, vart får alla sin fakta ifrån om dessa Dmoz ban´s???

  3. Jag har varit redaktör på ODP under närmare 5 år men inte nu.
    HAr sett dessa tendenser under över ett års tid men studien av alla dom som är med på odp’s lista är bevis på att det sker i större omfattning nu!

Trackbacks

  1. […] Samtliga underkategorier visar PR 0. Troligtvis endast någomting te,poräärt men helt klart värt att hålla ögonen på. Har skrivit förr att DMOZ-kloner blivit bannlysta av Google men att det skulle drabba DMOZ själva låter bizarrt. Trackback · […]

Speak Your Mind

*