Effektivisera ditt SEO-arbete

seoverktyg

När man jobbar med sökmotoroptimering finns det väldigt mycket olika verktyg att använda sig av. Här kommer några tips på  SEO-verktyg som man kan använda. Ofta passar dessa verktyg både nybörjare och professionella användare.

On Page-Analys

Vid en On page-analys är tanken med många verktyg att få en snabb överblick över sajtstrukturen. Att på ett snabbt sätt kunna urskilja olika element på en webbplats som exempelvis saknade sidtitlar, duplicerade rubriker och liknande.

Screaming Frog

Med Screaming Frog får man upp en lista på sina interna URL:er. Det går att sortera och få information om interna länkar, externa länkar, svarskoder, sidtitlar, meta desc, meta keywords med mera. Analysen går snabbt att göra. Man kan på en gång få en bra överblick över vilka ändring som behöver göras på sajten man analyserar. Läs mer eller besök screamingfrog.co.uk/seo-spider/ för att ladda ner verktyget.

Screaming frog

Screaming frog

 

Xenu Link Sleuth

Verktyget liknar Screaming Frog i upplägget. Här kan man även få en snabb HTML-rapport på sin analys. Obs! finns ej i Mac-version. Besök Xenu Link Sleuth för att läsa mer.

Xenu Link Sleuth

Xenu Link Sleuth

Internet Marketing Ninja Tools

Här erbjuds det väldigt många olika små online-baserade verktyg för att göra snabba analyser. Kika igenom och bokmärk om det är något av verktygen som kan tänkas behövas i framtiden. Se kompletta listan med alla verktyg på Internetmarketingninjas.com.

Kontrollera svarskoder och redirects – Bulk header response checker

Med detta verktyg kan du klistra in en stor lista med URL:er och få ut värdefull information. Det går även att följa ompekningar och se vilken sida ompekningen leder till. Perfekt verktyg om du har en stor lista med URL:er och vill kontrollera att alla leder rätt. Det går även att spara rapporter i CSV-format.

Bulk Header Check

Bulk Header Check

Länkanalys

Att göra en länkanalys är viktigt för att få förståelse för vilken typ av sidor som länkar in till sidan. Antalet inlänkar och kvalitén på dessa kan också ge ledtrådar till hur man lägger upp framtida jobb.

Link Research Tools

Ett av de bästa verktygen just nu för att analysera länkar. Med Link Research Tools får du tillgång till en stor lista på olika verktyg. Gemensamt för alla dessa verktyg är att fokus ligger på att just analysera länkar på olika sätt. Ett populärt verktyg som Link Research Tools har är Link Detox. Det är ett verktyg som rangordnar kvalitén och trovärdigheten på länkar till en sida. Abonnemang kostar från $269 per månad. Det finns även möjlighet att köpa ett “day pass” för att prova på tjänsten. Ta reda på mer om Link Research Tools här.

Link Research Tools

Link Research Tools

Majestic SEO

Ett väldigt populärt verktyg för att kontrollera inlänkar är Majestics Site Explorer. I detta verktyg kan man också se nya eller förlorade inlänkar till en sajt. Det finns även en del andra verktyg att kika på i Majestics Interface. Gratisversionen av tjänsten finns tillgänglig. Det finns även betalvarianter med tillgång till fler funktioner.

Ranking

Att enkelt hålla koll på sina positioner i sökmotorresultaten förenklar SEO-arbetet.

Gserp

Gserp är ett svenskutvecklat rankingverktyg med ett trevligt interface som hjälper dig att följa din ranking. En användbar funktion är att man även kan se historisk rank för sina domäner man väljer att lägga in.

Gserp

Gserp

Extensions / Plugins

Till Google Chrome och Firefox så finns det en hel del användbara tillägg man kan installera. Sök gärna och se själv via Chrome Extensions. Här kommer några exempel på några användbara Google Chrome Extensions.

 • Redirect Path – Visar automatiskt hur du pekas om för varje sida du besöker.
 • Pagerank Status – Visar automatiskt Pagerank för varje sida du besöker
 • Nofollow – Markerar länkar som har nofollow-attributet så att det enkelt går att identifiera när man surfar.
 • Yet another flags – visar automatiskt med en liten flagga vilket land som sidan har sin server på.
 • Cache – Visar snabbt den senast cachade versionen av sidan du besöker i Googles index.

 

Googles verktyg

Sist men inte minst. Självklart rekommenderas även Googles egna verktyg när man jobbar med SEO.

 • Google Webmaster Tools – Få värdefull information om din webbsida direkt från Google. Här finns många användbara funktioner som exempelvis genomsökningsfel, lista på inlänkar till sidan med mera.
 • Google Analytics – Ett självklart val när det gäller att samla in statistik. Ta reda på vilka dina populäraste landningssidor är och mycket mer i Googles egna statistikverktyg.
 • Tips & knep för sökning – På denna sida finns det en snabbguide på vilka olika kommandon man kan använda när man gör sökningar på Google.
Om du gillade det här inlägget, lämna gärna en kommentar eller prenumerera via RSS så du inte missar framtida inlägg.

Comments

 1. Hej! Har du kollat Cuutio (www.cuutio.com) för att följa upp rankingen på Google? Gratisversionen ger en bra inblick i programmet.

 2. Odonald says:

  Snygg sida,

  Brukar använda gserps gratis sök på http://www.gserp.com/search

  http://www.lekter.se

Speak Your Mind

*