Decemberuppdatering på Google och Gott Nytt År

Vill med detta passa på att tacka alla er kunder och ni som läser dagligen i vår blogg (även kollegor i branschen).
Gott Nytt År på er allihopa och tack för det gångna året!

Vi ser fram mot ännu ett spännande år med sökmotoroptimering.

Är det en uppdatering som skett?
En direkt översättning av Matt Cutts inlägg angående decemberuppdateringen:

En tråd startades på WebmasterWorld den 20:e December där det frågades om det verkligen var en uppdatering. Så Matt tar sig en paus i julklappsinslagningen för ett ultrasnabbt svar: Nej, det ver det inte.

För att svara mer i detalj, låt oss titta på definitionerna. Du kanske vill titta på detta inlägg eller titta på denna videon. Jag skall försöka summera med några få ord dock:

Algoritm uppdatering: Utbyte av sökresultaten av den större skalan som sker över ett stort spektrum. Algoritmer kan ändras närsomhelst men noterbara förändringar tenderar komma mer sällan.

Data uppfräshning: När data är uppfräshat inom en existerande algoritm. Förändringar är typiska mot en mindre del av spektrumet och är oftast så små att folk normalt inte ens upptäcker det. En av de mindre formerna av uppfräshning är t ex:

Index uppdatering: När ny indexad data trycks ut till datacentrarna. Från sommaren 2002 till sommaren 2003 utfördes indexuppdateringar en gång per månad. Resultatuppdateringen kallades för Google Dance. Google Dance höll på under 6-8 dagar normalt eftersom varje enskilt datacenter var tvunget att ta ur drift och laddas med ett helt nytt index, och det tog tid. Sommaruppdateringen 2003 (Google Dance som kallades “Update Fritz”), Google ändrade till ett index som uppdaterades varje dag, eller snabbare. Istället för en sluten, månatlig uppdatering kunde Google nu fräsha upp vissa delar av sitt index dagligen, vilket resulterade i små dagliga fluktureringar och förändringar som vi inom sökmotoroptimering kallade för everflux.

Genom åren har Googles indexeringar blivit mer strömlinjeformade. Detta till den punkt där folk inte ens märker en indexuppdatering. Som ett resultat av det, termer som “everflux,” “Google Dance,” och “index updatering” är knappast ord som används längre (eller så används de inkorrekt :) ). Istället pratar de flesta SEO om algoritmuppdatering eller data-uppdatering/uppfräshning. De flesta data uppfräshningar är indexuppdateringar. Det händer dock att en data uppfräshning sker utanför den normala dag till dag uppdateringen av indexet. Exempel på det är länkuppdateringar och PareRank uppdateringar som genomförs var 3:e till var 4:e månad.

Ok, får se om du hängt med::

F: Sant eller falskt: en indexuppdatering är en typ av datauppfräshning.
S: Självklart är en indexuppdatering en typ av datauppfräshning! Var uppmärksam, jahg skrev ju det för 2-3 stycken sedan :). Häng inte upp dig på “updatering” eller “uppfräshning” eftersom det i grund och botten är samma sak. Det finns algoritmer och data fom algoritmen arbetar med. En stor del av att ändra data är att vårt index uppdateras.

Jag vet att det inte har varit någon stor algoritm-uppdatering under de senaster dagarna, och tror att data uppfräshningen har varit normal (index uppdatering). Så vad pratar då folk om på WebmasterWorld? Här är min bästa gissning. Gå tillbaka och titta på videon Lyssna på delen om “data refreshes on June 27th, July 27th, och August 17th 2006.” Data-uppfräschningen började då bli mer frekvent (daglig istället för var 3:e till 4:e vecka eller så) för över en månad sedan. Min gissning är att de förändringar folk nu ser beror på att data numera uppfräschas mer frekvent.

Om du gillade det här inlägget, lämna gärna en kommentar eller prenumerera via RSS så du inte missar framtida inlägg.

Speak Your Mind

*