Bygga en sajt “the Google way”

Det är intressant att se hur ett företag som Google kan förändra människors sätt att bygga sajter.

Du behöver inte kunna HTML eller köpa dyra programvaror som Dreamweaver för att bygga en sajt, du kan göra det i Google Page Creator. Om du har bilder och vill dela dem med vänner och bekanta behöver du inte spendera timmar med att skapa gallerier, för det kan du ju använda Picasa som gör det enkelt och snyggt åt dig. Där kan du skapa snygga bildspel och det är enkelt att administrera. Du behöver inte tänka på att integrera video i din kod eller veta vilket format du måste använda för att det skall fungera. Du behöver heller inte veta storleken på filen eller vilken strömning du ska välja för att resultatet skall bli optimalt. Där heter lösningen Google Video eller YouTube bland annat som löser det per automatik.

Bloggar har ännu större frihet och där kanske Blogger skulle passa dig bra (eller WordPress) för att uttrycka dina åsikter mm och kan vara ett bra komplement till Page Creator. Dela med dig av de senaste nyheterna, berätta om vad du tänker och få feedback från dina besökare. Om du vill få mer möjligheter till diskussioner från din sajt är det inte nödvändigt att sätta upp ett företagsbaserat forum, Google Groups kanske är allt du behöver. Det är enkelt att handha och tillåter dig att värdera inlägg, ladda upp filer och skapa Wikis.

Google Docs & Spreadsheets låter dig samarbeta med dina kollegor/vänner och är ett bra sätt att centralt lagra dina dokument för att få åtkomst överallt och om du vill kan du dela med dig av dem till specifika personer eller allmänheten.

Allteftersom din sajt växer kommer Googles sökmotor till din hjälp och låter dig skapa en anpassad sökmotor över din sajt. Du kan också hålla kontroll på dina besökare genom Google Analytics samt tjäna några kronor på dina besökare genom Google Adsense.

Om det råkar vara så att du har en E-handel kan Google få med dig på kartan, lagra din databas i Google Base, göra din e-handel synlig på Googles sökmotor eller inom en sponsrad länksektion samt hantera din varukorg och betalning.

Det är häpnadsväckande att se allt man kan göra utan att betala för det eller kunna skriva en enda rad kod. Google försöker att koppla ihop alla applikationer för din domän genom att integrera alla dessa tjänster på ett meningsfullt sätt.

Vissa säger att det inte är så smart att vara så beroende av Google, andra vill sticka ut och bygga sina egenanpassade delar. Men saken är den att det idag är ruskigt enkelt att skapa en sajt och fokusera på innehållet.

Om du gillade det här inlägget, lämna gärna en kommentar eller prenumerera via RSS så du inte missar framtida inlägg.

Speak Your Mind

*