Blockeringsivern kan få påföljder

En robot som säger åt en spindel att gå sin väg

Jag stöter ibland på webbplatser där någon satt upp en mängd regler för vilka saker sökmotorerna inte får tillgång till. Det kan handla om att man inte vill ge Google tillåtelse att ta med t.ex. sidan för inloggning till webbplatsen, bilderna på webbplatsen eller temporära kampanjsidor i Googles index där materialet blir öppet för vem som helst att söka rätt på. Görs detta fel kan detta nu straffa sig.

Sedan slutet på oktober har Google som riktlinje att allt material som används på webbplatsen ska vara indexerbart. Inloggningssidan eller andra specifika sidor på webbplatsen får blockeras, om det finns en bra anledning. Däremot bör du inte blockera bilder, javascript, css eller annat som används. Anledningen är att Google nu sätter ihop din webbsida med allt detta på precis samma sätt som din webbläsare, för att därefter göra en bedömning av användarvänlighet m.m.

Google har i ett uttalande sagt:

Disallowing crawling of Javascript or CSS files in your site’s robots.txt directly harms how well our algorithms render and index your content and can result in suboptimal rankings.

(källa: http://googlewebmastercentral.blogspot.se/2014/10/updating-our-technical-webmaster.html)

Översatt blir det ”Att blockera spindling av Javascript eller CSS-filer i din webbplats robots.txt kan vara direkt skadligt för hur bra vår algoritm renderar och indexerar ditt innehåll och kan resultera i sämre ranking”. Det är sällsynt att Google är så här tydliga och det går inte att misstolka. Google har även uppdaterat sitt verktyg ”hämta som Googlebot” som du hittar i Googles webmaster tools för att ge dig möjlighet att se hur en sidor på din webbplats ser ut för Google.

För dig som inte har stenkoll på robots.txt och de tekniska aspekterna här kan jag rekommendera http://seo.se/sokmotoroptimering/sa-har-fungerar-robots-txt/.

Och avslutningsvis, Google uppmanar också i sitt inlägg från oktober att man ska se till att optimera laddningen av webbplatsen. Det handlar om att samla Javascript i en fil, alla CSS-regler i en CSS-fil m.m. Detta är något som uppskattas av alla på internet eftersom internet går fortare då.

Om du gillade det här inlägget, lämna gärna en kommentar eller prenumerera via RSS så du inte missar framtida inlägg.

Speak Your Mind

*