Bilder och sökmotoroptimering

Sajtens innehåll – “fotografier”. I den föregående artikelt så fick ni information om hur sajten skall byggas upp från grunden. Nu är det dags att berätta om själva innehållet på sajten .
Sajtens textinnehåll består av två delar. Det osynliga (förutom titeln) som bara sökmotorerna läser som kallas för meta-information och det synliga som surfaren ser. Meta-informationen skall jag ta upp i nästa artikel.

Fotografier – för att göra detta lite enklare så skall jag i fortsättningen optimera denna sidan som handlar om “Fotografier”. När det gäller sökmotorer och text så gäller det att utforma texten utifrån dom ord/fraser som man vill hittas med. Sökmotorerna har satt upp kriterier för detta.
Text har olika värden beroende på hur den är utformad och vart den befinner sig i textmassan. Textlänkar är det som värderas högst. Med textlänkar så menas just det ordet eller frasen som står på en hyperlänk som leder till en annan sida. Det är av stort värde om sidan har samma namn som länken. Detta innebär att om jag t ex har en startsida där en undersida handlar om Fotografier så skall min länk på förstasidan vara just detsamma. Fotografisidan skall då heta fotografier.html (inga mellanslag eller å, ä, ö). Textlänkar är det som värderas högst. Vi sätter ett värde på en textlänk till 10 och sidans namn till 4 poäng .
Vi fortsätter med vår fotografisida. Här skall sidans rubrik vara just “Fotografier (med något mer)”. Rubriken skall vara av texttyp H1 eller H2.
Kan vi börja vårt första stycke på sidan med något av fotografier eller plats (helst båda) så är det att föredra. Detta har ett lika stort värde som en rubrik, 5 poäng.
Att sätta textinformation på bilder är mycket bra för synskadade. Denna “alt-taggen” ger talsyntesprogram en möjlighet att berätta om bilder. Dessa taggar räknas in i det totala antal ord som finns på sidan så det gäller att hålla tungan rätt i munnen. En “alt-tag” värderas till 0,5 poäng och har därför inte största prioritet vid optimering utan ses som ett sätt att balansera textmassan.
Om du gillade det här inlägget, lämna gärna en kommentar eller prenumerera via RSS så du inte missar framtida inlägg.

Speak Your Mind

*