5 tips för bilder i dina blogginlägg

använd bilder i blogginlägg

För att sticka ut lite i allt nytt som produceras på Internet varje dag behöver ofta ditt inlägg det där lilla extra. En av de viktigaste sakerna som kan lyfta ett helt inlägg/artikel är bilder.

Bilder i ett inlägg ger ett visuellt intryck som fångar uppmärksamheten på ett helt annat sätt än bara text. Här nedan går jag igenom 5 tips du bör gå igenom innan du publicerar nästa inlägg.

1. Använd en bild i inledningen som fångar uppmärksamheten

Foto: mugley (Flickr)

Genom att använda en bild högst upp i ditt inlägg, och som även används på övriga delar av din sajt för att länka till artikeln/inlägget drar du uppmärksamheten till dig. Tänk på det gamla talesättet “en bild säger mer än tusen ord“.

Internet är översvämmat av bilder och video idag så din bild behöver ofta ha det där lilla extra för att fånga uppmärksamheten, lägg gärna lite tid på att skapa/köpa/hitta en riktigt bra bild som ger besökaren en inblick i vad sidan handlar om.

Detta är även en bild som ofta dyker upp när dina besökare delar inlägget på övriga plattformar, så som Facebook och Google+.

2. Bilder leder till att folk klickar

Foto: Julien G

En relativt ny studie från MDG visar att inlägg med bilder leder till upp till 94% högre sidvisningar.

Bara genom att titta på den siffran kan man snabbt kan dra slutsatsen att bilder är otroligt viktigt när det gäller innehåll på Internet, även om det ur en ren SEO synpunkt fortfarande är otroligt viktigt med text!

Samma studie visar att 67% av konsumenter på en e-handelssajt säger att en produktbild med hög bildkvalitet är “väldigt viktigt” när man väljer vilken produkt man ska köpa.

3. Använd bilder längre ner i inlägget

Genom att använda bilder längre ner i ditt inlägg dras automatiskt ögonen ditåt om de scrollar igenom sidan innan de börjar läsa. Bilder är ett utmärkt sätt att bryta av stora textmassor för att ge besökaren både något att vila ögonen på samt att fånga ytterligare uppmärksamhet.

Här är det dock viktigt att verkligen tänka till på vad du vill att bilden ska förmedla, för att bara trycka in en bild utan vidare eftertanke leder sällan till något gott.

Det finns idag en uppsjö av olika ställen att hitta bilder du kan använda till din blogg som är gratis, samtidigt som det självklart även finns sidor där du köper rättigheterna till att använda bilderna. Allt som oftast innehåller bilderna som kostar pengar lite högre kvalitet, men det är inte alltid den budgeten finns.

Sidor där du hittar gratis bilder

Var dock noga med att du kollar vilken version av Creative Commons du använder, då vissa av dessa inte tillåter att du använder bilder i kommersiella syften.

Sidor där du köper dina bilder

Tänk på att kvaliteten oftast är högre om du köper bilderna, samtidigt som de allt som oftast inte är lika välanvända vilket gör att du får möjligheten att sticka ut på ett helt annat sätt.

4. Bilder ur en SEO synpunkt

Foto: Glenn Crouch

Google vet om att bilder ofta leder till att besökare stannar en längre tid på sidan, och det är ju positivt ur många aspekter.

I samband med detta belönar Google i viss mån sidan med lite extra kraft att ranka på relevanta sökord förutsatt att bilderna inte gör sidan för långsam samt att bilderna behöver vara SEO optimerade.

5. Lägg tid på att hitta bra bilder

Som jag nämnt ovan finns det en hel del sidor på Internet där man kan hitta bilder fria att använda, men i samband med detta är det allt för enkelt att bara ta första bästa bild.

Precis som att du behöver tänka till lite när du skriver artikeln som du vill att folk ska läsa och engagera sig i, behöver du ha samma tänkesätt när det gäller bilder.

Föreställ dig att du köper en reseguide om ett ställe du verkligen skulle vilja åka på semester till. Tänk dig sen att denna bok innehåller tråkiga bilder som kanske inte ens alltid håller sig till ämnet.

Blir du sugen på att fortsätta läsa ut den guiden då? Eller ännu heller, att åka dit?

En bra bild kan verkligen höja ett helt inlägg, men på precis samma sätt kan de sänka intresset helt, så tänk till före!

Bilder på din sajt?

Hur använder du bilder på din sajt idag?

Köper du dem, använder Creative Commons eller inga bilder alls?

Dela gärna med dig av din berättelse i kommentarsfältet nedan.

Om du gillade det här inlägget, lämna gärna en kommentar eller prenumerera via RSS så du inte missar framtida inlägg.

Comments

 1. Jag använder sällan bilder till mitt bloggande. Min tanke är att det höjer tröskeln för att få ut nya inlägg och jag behöver hålla den så låg som möjligt för att få ut något över huvud taget. 🙂

  “I samband med detta belönar Google i viss mån sidan med lite extra kraft att ranka på relevanta sökord”

  Intressant! Det är första gången jag hör talas om det här, så jag blir ju nyfiken på om du har något att backa upp det påståendet med?

  • Hej Tobias,

   I just detta fall handlar det lite om tester med samma inlägg med och utan bild i olika perioder vid flera olika tillfällen och nischer. Samtidigt som vi redan vet om att Google gillar besökare som stannar lite längre på sidan, och där kan “i viss mån” bilderna spela roll de också.

   En bild kan du även tagga upp med relevanta bildnamn & alt-texter för att knyta an till innehållet också.

Speak Your Mind

*