Hur lägre annonspositioner kan ge fler konverteringar

impression share

I mitt förra inlägg skrev jag lite om Conversion Attribution. Detta inlägg tänkte jag i stället tillägna en annan ofta översedd faktor i AdWords-annonseringen: Impression Share (Visningsandel).

Search Impression Share talar om för oss vid hur stor del av alla relevanta sökningar som våra annonser visas. Detta är intressant för att det ger en bild av hur mycket mer trafik det finns att hämta. Vid en impression share på 40% har ens annonser alltså visats vid 40% av alla relevanta sökningar. Impression share kan begränsas av budget eller bud, och det finns även kolumner (Lost Impression Share) för att kontrollera det bortfall som beror på respektive parameter.

Search Impression Share (Visningsandel Sök) finns som kolumn under Competitive Metrics på kampanj- grupp- eller keyword-nivå.

Average position

Men vi backar lite. Ett värde som långt fler är bekanta med och använder i sin optimering är det som heter Average Position (gen. pos.) Detta värde talar om för oss på vilken genomsnittlig annonsplats våra annonser visas. Som de flesta vet, har vi normalt plats för 3 topp-annonser, resten visas till höger eller längst ner på sidan. En normal strategi är att försöka säkra topplatserna i så stor utsträckning som möjligt, eftersom CTR på dessa positioner är mycket högre än i sidofältet. Alltså stämmer väldigt många i branschen av sin optimering utifrån genomsnittsposition, och är väldigt ofta nöjda om deras annonser visas på genomsnittlig position 3,0 eller bättre. Så långt borde allt vara gott och väl. Det är bara det att detta värde inte ger hela bilden om man inte samtidigt tar in sin Impression Share i ekvationen. Faktum är att en genomsnittlig position på 5,0 kan vara långt mycket bättre  – och ge många fler både visningar och toppvisningar – än en på 2,0.

Värdet av Impression Share

Jag ska förklara. Vi återvänder till Anders och hans annonsering för BabyGull, den fiktiva webbshop jag hittade på i förra exemplet. I kampanjen “Babykläder” har han grupperat generiska sökord för olika typer av babykläder. Han har grupper för Babykläder (generiska), Sparkdräkter, Byxor, Tröjor etc. Trots att konkurrensen är relativt stor för dessa sökord, är Anders ändå nöjd med sin stabila genomsnittliga annonsposition på 2,5. Han utgår, helt korrekt, ifrån att hans annonser oftast visas på placeringar 1-4. Trots detta ser han inte särskilt mycket försäljning för kampanjen. Varför? Jo – skulle Anders ha tagit fram kolumnen för “Impression Share/Visningsandel Sök”, hade han sett att hans keywords triggas vid mindre än 10% av de relevanta sökningarna.

Efter ytterligare djupdykning skulle han ha kunnat upptäcka att hans annonser oftast visas nattetid, när få andra annonsörer vill betala för att synas, eftersom väldigt få konverteringar sker då. Den genomsnittliga annonspositionen är endast ett genomsnitt för de faktiska visningar en grupp/keyword/kampanj får, och tar inte hänsyn till alla de visningstillfällen som – pga för låga bud eller begränsad budget – faller bort.

Hade Anders höjt sina bud (till exempel genom Ad Scheduling för att buda mer på gynnsamma tider) hade hans Genomsnittliga Position kanske landat på tex 6,0 i stället för 2,5 – men hans visningsandel hade ökat till (exempelvis) 40% av alla visningar på relevanta sökord – alltså en ökning av antalet annonsvisningar med över 300%. Sannolikt hade inte konverteringarna följt med i riktigt samma utsträckning – men skillnaden mellan att i princip bara synas nattetid (om än på bra positioner) mot att synas även dagtid (om än på något lägre positioner) borde stå tämligen klar.

 

 

 

Om du gillade det här inlägget, lämna gärna en kommentar eller prenumerera via RSS så du inte missar framtida inlägg.

Speak Your Mind

*